Bavte se při prohlídkách bruntálského zámku

Bavte se při prohlídkách bruntálského zámku

06.05.2024 | Ostatní

Na neobvyklou prohlídku bruntálského zámku s názvem Maxmilián velmistrem se vydejte ve středu 8. května 2024. Přesunete se do roku 1780, kdy se velmistrem řádu německých rytířů stal Maxmilián František Habsbursko-Lotrinský. Zjistíte, jak mohl zámek vypadat, když se připravoval na příjezd nového velmistra a co na to říkalo služebnictvo... Interaktivní zážitkové prohlídky ve spolupráci se studenty Ateliéru divadlo a výchova JAMU určitě pobaví nejen děti, ale také dospěláky. Začínají ve 12, 13, 14 a 15 hodin.
Pokud však tuto speciální prohlídku nestihnete, nezoufejte. Muzejní noc na zámku Bruntál v pátek 17. května 2024 od 17 do 21 hodin se letos ponese ve znamení řádu německých rytířů. Při komentovaných prohlídkách vás autor výstavy seznámí s působením řádu na Bruntálsku a navštívit bude možné i výstavu Sovinecká knihovna. Dále je připraveno několik poutavých přednášek. Například o historickém vývoji zámeckého areálu či konzervaci sbírkových předmětů, které jsou k shlédnutí přímo na výstavě.
A pokud stále váháte, zda přijít či ne, i letos si budete moci prohlédnout zlatý šperk z Opavska. Ozdoba ze zlatého plechu pochází z období let 1300 – 800 př. n. l. Je dlouhá 50 centimetrů, široká 9 centimetrů a váží 56 a půl gramu. Podle archeologů byla symbolem postavení. Zda ji nosívala žena nebo muž, zatím není úplně jasné, stejně tak, zda jde o opasek nebo ozdobu hlavy. Hroudu pomačkaného plechu objevil nálezce při kontrole řepy na poli v Opavě-Kateřinkách v roce 2022.
V sobotu 18. května se na zámku Bruntál budou těšit na všechny děti, pro které si klauni Bambule a Bambule připravili speciální prohlídky. Časy těchto prohlídek jsou 10, 11.30 a 13 hodin. Doporučujeme rezervaci předem na e-mailu info@mubr.cz nebo telefonicky na čísle 554 717 947.