Odpočívejte v lázních v Jeseníkách, i když jste zdraví jako rybičky

Odpočívejte v lázních v Jeseníkách, i když jste zdraví jako rybičky

09.08.2024 | Ostatní
O tom, že voda léčí, vědí lidé odpradávna a Jeseníky jsou svou léčebnou vodou i nevšedními klimatickými podmínkami s čistým ovzduším věhlasné. Nemusíte však zrovna stonat nebo nabírat síly po operacích či jiných neduzích, abyste zamířili do některých zdejších lázní. Bývají skvělým místem, kde naleznete klid, pohodu, odpočinek. A také nejrůznější možnosti aktivního pohybu – cesty ke zdraví.
Legendární léčitel Vincenz Priessnitz už v první polovině 19. století kladl velký důraz na intenzivní pohyb na čerstvém vzduchu. Své klienty téměř vyháněl do okolních lesů k procházkám proloženým sprchováním ve venkovní sprše, pitnou kúrou, sluněním, ale i brouzdáním v ranní rose. Pojďte se vrátit ke kořenům a poznejte jedinečné první vodoléčebné lázně světa. V Priessnitzových léčebných lázních v Jeseníku léčí choroby dýchacího ústrojí, chorob srdečně cévních, chorob štítné žlázy, pohybové i duševní, choroby ženské a kožní. Krásně odpočívat zde můžete, i když se cítíte být zdraví jako rybičky. Po lázeňských procedurách se vydejte na některou tématickou turistickou stezku. Jen v oblasti Studničního vrchu se nachází na šest desítek pramenů, pomníků, vyhlídek, památných skal a křížů. Svěží horský vzduch si užijí rovněž děti na dětském hřišti nebo ve víceúčelovém sportovním areálu, A to není vše! K dispozici jsou horská kola, koloběžky, DiscGolf, Gräfenberg Walking, lázeňský bazén, projížďky Vláčkem Lázeňáčkem i solná jeskyně.
Léčivé prameny železité kyselky a čistý horský vzduch jsou přednostmi Horských lázní Karlova Studánka. Leží přímo pod nejvyšší horou Jeseníků Pradědem v nadmořské výšce 800 metrů. Úlevu zde nacházejí lidé s nemocemi dýchacího ústrojí, s onemocněním pohybového nebo oběhového ústrojí, po onkologické léčbě, s kožními nemocemi, nemocemi nervovými a také pacienti s duševními poruchami. Nejen klienti si oblíbili bazén s termální vodou o teplotě 32–34°C. Namasírujete si v něm krční páteř, záda i ruce či nohy podle vlastní volby. K velmi oblíbené atrakci patří whirpool s barevně se měnícím dnovým světlem a masážní tyčí, zajišťující masáž pod vodou proudem vody i vzduchu. Nezapomenutelné zážitky poskytují perličková lehátka a lavice pod vodní hladinou i dnová vřídla.
V Lipové – lázně se již téměř dvě století léčí podle léčebné kúry Johanna Schrotha. Schrothovy léčebné lázně v Dolní Lipové jsou malebným místem na rozhraní Hrubého Jeseníku a Rychlebských hor. Péče je založena na využití přírodních léčivých klimatických podmínek, unikátních lipovských bylinných směsí v kombinaci s klasickými a nejmodernějšími léčebnými a rehabilitačními metodami. Je zaměřena na léčbu neinfekčních kožních chorob (především lupénky), nemocí z poruch látkové výměny, nemocí dýchacího ústrojí a duševních poruch. Novinkou je peloidní terapie - aplikace slatiny. Pohodu procítíte třeba při prohřívající zázvorové, peelingové kokosovék či vyživující brusinkové kúře s rakytníkem.
Energií se nabijete v Termálních lázních Velké Losiny. Jejich jedinečnost spočívá v termální sirné vodě teplé 36,8 stupňů Celsia. Léčí zde nemoci pohybového aparátu, kožní, neurologické, onkologické a oběhové. Unikátní termální park v České republice nabízí devět termálních bazénů a vodní atrakce, jako jsou tobogány, divoká řeka, jeskyně, chrliče, vodní hřiby, skluzavky.