Objevy v Bruntále archeology neustále překvapují

Objevy v Bruntále archeology neustále překvapují

19.09.2024 | Ostatní
Zajímá vás historie a nejnovější objevy památkářů? Pak vás zprávy z jednoho z nejstarších českých měst určitě nezklamou. I archeology nálezy na území Bruntálu neustále překvapují. Nedávno v sondě ve svahu pod bruntálskou baštou v Partyzánské ulici objevili příkop, který mohl být součástí městského opevnění ve druhé polovině 13. století, tedy v době, kdy bylo město založeno. Přibližně z té doby zde byly nalezeny keramické střepy a další drobné předměty.
Pozůstatky hradeb, které archeologové odkryli mezi panelákem a baštou, jsou sice mladší, ale i tak jde o mimořádný nález. Měly totiž neobvyklé konstrukční řešení. Přibližně stejně stará a tehdy podobně významná města v regionu, jako jsou Hlubčice v Polsku a Krnov, byla chráněna dvoumetrovými zdmi, doplněnými systémem půlválcových věží. Aktuální nález na Partyzánské ulici tyto vlastnosti nemá. Hradební zeď je široká pouze 85–90 centimetrů a k jejímu vnitřnímu líci jsou přiloženy hranolové pilíře. Zřejmě tedy šlo o hradbu s ochozem na obloucích, tedy stavební typ, který nebyl pro české země ve středověku obvyklý. Jak uvedl František Kolář z Národního památkového ústavu v Ostravě, byl tento druh staveb typický spíše pro některé oblasti v Německu. Je pravděpodobné, že hradba je z konce 15. nebo přelomu 16. století.
Archeologové zde objevili rovněž důkazy o tom, že součástí předpokládané hradby s ochozem na obloucích byla původně půlválcová věž, která hradbu předstupovala, a v interiéru měla kruhový nebo oválný půdorys. Později zřejmě byla nahrazena baštou, která zde v torzu stojí dodnes. Bašta v Partyzánské ulici je významnou historickou stavbou města Bruntálu, které se řadu let snaží zpřístupnit ji veřejnosti. Aktuální archeologický výzkum byl zapotřebí kvůli plánované rekonstrukci bašty.
Také objev cihlářské čtyřkanálové žárové pece na louce mezi městským parkem a Starým Městem patří v kraji k archeologickým unikátům. Tento typ je charakteristický pro raně industriální formy cihlářské výroby. V českých zemích se nacházely takových objektů stovky, ale dochovaly se jen výjimečně. Bruntálská cihelna byla v různých fázích vývoje schematicky zaznamenána v katastrálním plánu z roku 1836 a dalších mapových podkladech, její skutečnou podobu ale odhalil až současný archeologický výzkum. „Pečlivě identifikované části bývalé cihelny, její vnitřní uspořádání a základy stavby se v budoucnu mohou stát zajímavým turistickým cílem. Nyní nás čeká rozhodnutí, jak základy tohoto historického objektu zakomponovat do nově budované čtvrti města. Poté bude moci být připraven projekt, který připomene část cihlářské výroby na území našeho města,“ řekl k nálezu cihelny místostarosta Bruntálu Petr Rys.