Seznamte se s barokním malířem Janem Kryštofem Handkem

Seznamte se s barokním malířem Janem Kryštofem Handkem

01.10.2024 | Ostatní
Na letošní rok připadá 330. výročí narození a 250. výročí úmrtí barokního malíře a janovického rodáka Jana Kryštofa Handkeho, který žil v letech 1694 až 1774. Rýmařovské muzeum k tomuto jubileu připravilo několik akcí. V sobotu 5. října se můžete s touto osobností seznámit na výstavě obrazů, fotografií a historických předmětů s názvem Barokní malíř Jan Kryštof Handke. Janovický rodák.
Její vernisáž se koná od 16 hodin v Galerii Octopus rýmařovského muzea. Úvodní slovo bude patřit třem odborníkům - Leoši Mlčákovi, Františku Zehnalovi a Michalu Vyhlídalovi. Na čtvrtek 17. října je plánovaná přednáška Ladislava Daniela z Univerzity Palackého v Olomouci o životě a díle J. K. Handkeho. Ve čtvrtek 7. listopadu bude o životě a díle J. K. Handkeho v kontextu mikroregionu Rýmařovska hovořit Leoš Mlčák. Komentovaná prohlídka výstavy vedená Michalem Vyhlídalem se uskuteční ve čtvrtek 21. listopadu. Všechny doprovodné akce začínají v 18 hodin.
Dílo J. K. Handkeho můžete vidět na severní Moravě, v Čechách a jižním Polsku. Nejvýznamnější díla jsou umístěna v řadě olomouckých chrámů a na Hradisku, v Opavě, Jívové, Hradci Králové, Šternberku, Velkých Losinách i v rýmařovských svatyních. Zvláštní místo v mistrově tvorbě má výzdoba na univerzitě ve Wroclavi. Výstavu, která potrvá do 24. listopadu 2024, a doprovodný program umožnila finanční dotace Ministerstva kultury ČR a města Rýmařova a koná se ve spolupráci s Římskokatolickou farností Rýmařov.
V Galerii Pranýř je do 27. října 2024 vystaven soubor fotografií rýmařovského autora Miroslava Glacnera Kostely krásné a vzácně otevřené II, na nichž jsou zachyceny kostel sv. Maří Magdalény v Horním Městě, kostel sv. Kateřiny Alexandrijské v Rešově, kostel sv. Václava ve Skalách, kaple Nejsvětější Trojice ve Stříbrných Horách a kostel sv. Antonína Paduánského v Tvrdkově.