Na cestu ke kořenům Jesenicka se vydejte v Tančírně

Na cestu ke kořenům Jesenicka se vydejte v Tančírně

08.10.2024 | Ostatní
Cyklus přednášek a exkurze na téma Cesty ke kořenům Jesenicka a jeho živých projektů se uskuteční v Tančírně v Račím údolí v Rychlebských horách v sobotu 12. října 2024 od 13 hodin. Akce se koná při příležitosti 25 let Hnutí Brontosaurus Jeseníky.
O desítce projektů a výročí 25 let Hnutí Brontosaurus Jeseníky bude hovořit předseda hnutí Tomáš Hradil. Michaela Neubauerová připomene historii a záchranu Tančírny, Pavel Macháček vystoupí na téma Zmizelé Jesenicko. Od Pavla Nováka se dozvíte o osadě Zastávce, která (ne)zanikla a zároveň se s ním vydáte na prohlídku této osady.
Hnutí Brontosaurus Jeseníky, které dnes pokračuje jako Brontosaurus Sleszko z.s., má za sebou dlouhou historii při obnově pramenů a památek, které byly po druhé světové válce opuštěné a zničené. Tato práce přispěla například k záchraně secesní Tančírny v Račím údolí, k vytvoření naučné Stezky Vincenze Priessnitze nebo k záchraně bezmála tří desítek drobných památek. Program Cesta ke kořenům je symbolem spolupráce mezi lidmi, kteří mají tento region rádi a oslavou radosti z péče o přírodu a kulturu, která je důležitá pro identitu tohoto regionu a pro příjemný život v něm.