Objevte kulinářské dědictví

Objevte kulinářské dědictví

04.03.2025 | Ostatní
Unikátní výstavu O umění kuchařském, která představuje nejvzácnější a nejzajímavější kuchařské publikace z knižního fondu Vědecké knihovny v Olomouci, připravili od čtvrtku 6. března 2025 v Městském muzeu v Krnově. Výstava ve Flemmichově vile mapuje více než pět století kulinářské historie, přičemž každá z knih nejen uchovávala recepty, ale také ovlivňovala společenské chování a kulturní zvyky.
Na výstavních panelech s texty a fotografiemi se seznámíte s 27 knihami. Uvidíte třeba kuchařku De honesta voluptate z roku 1503, jejíž autor, italský humanista Bartholomeo Sacchi, se zasloužil o vznik jednoho z prvních odborných děl na téma stravování.
České kulinářské dědictví je zastoupeno Kuchařstvím alchymisty Bavora Rodovského, vydaným v roce 1591. Bavor Rodovský je tak autorem nejstarší české tištěné kuchařky. Nechybí ani známá Domácí kuchařka Magdalény Dobromily Rettigové, jejíž recepty jsou stále součástí českých domácností.
Expozici doplňuje katalog s informacemi o vystavených tiscích. Novinkou je kapitola s vybranými historickými recepty, které si můžete vyzkoušet i doma. Zajímavostí výstavy je replika historické kuchyně a jedna z nejmenších kuchařek na světě Vídeňská kuchařka (Wiener kochbuch) z roku 1906. Její rozměry činí jen 24 × 22 mm. O historii kuchařských knih i o tom, jak se v průběhu pěti století vařilo, se v muzeu dozvíte do 20. dubna 2025.